O nama

Drugarice – Žene i ženski kolektivi na postjugoslovenskoj sceni je interdisciplinarni program koji će se odvijati onlajn, na adresi drugarice.me između 4. i 9 juna.

„Drugarice“ nastavljaju kontinuitet jugoslovenskih, ali i potjugoslovenskih političkih i  feminističkih povezivanja žena i ženskih kolektiva koji su u svim okolnostima nalazile zajednički jezik i tačke povezivanja. Položaj, iskustva, politike, dometi, projekcije budućnosti i zajedništva ovih žena i ženskih kolektiva su tema programa "Drugarice". 

Namjera programa je uspostavljanje digitalne aktivne arhive koja povezuje i bilježi  individualna i kolektivna postignuća i napore postjugoslovenskih umjetnica, teoretičarki i aktivistkinja da kreiraju punktove slobode, znanja, društvene emancipacije, jednakosti i zajedništva nasuprot režimima koji su nastali na ruševinama Jugoslavije.

Učesnice prvog izdanja programa su: Dubravka Ugrešić, Jelisaveta Blagojević, Ivana Sajko, Đurđa Knežević, Marina Gržinić, Rumena Bužarovska, Kumjana Novakova, Marta Popivoda, Jelena Maksimović, Čarna Brković, Dubravka Đurić, Merima Omeragić, Valentina Knežević, kao i kolektivi WHW, ANIMA, EXPEDITIO, BEFEM, CRVENA, KANA, Mesto Žensk. 

Urednice programa su Nataša Nelević i Natalija Vujošević, a organizatori su NVU Institut

savremene umjetnosti i NVO NOVA Centar za feminističku kulturu. Program je podržalo Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Drugarice